Прехрамбене машине

ID: 0235
врста предмета: научно-стручни
носилац предмета: Петровић В. Драган
извођачи: Петровић В. Драган
контакт особа: Петровић В. Драган
ниво студија: мастер академске студије
ЕСПБ: 6
облик завршног испита: усмени
катедра: катедра за теорију механизама и машина

извођења

циљ

1. Упознавање са основним појмовима неопходним за резумевање материје из ове области. 2. Стицање вештине у припреми савремених конструкторских програма за пројектовање и анализу рада прехрамбене опреме и постројења. 3. Развијање креативних способности студента за пројектовање прехрамбених уређаја, машина и система.

исход

1. Познаје и разуме проблематику прехрамбених машина 2. Обавља анализу постојећих решења и њихових ефеката 3. Повезује знања из различитих области технике, прати новине и примењује их 4. Усваја практична знања 5. Решава конкретне проблеме у производњи прехрамбених мaшина

садржај теоријске наставе

O прехрамбеним производима уопште и њиховој класификацији, сагледавање основних технолошких захтева и начина њихове реализације, машине за прераду житарица, конструктивне карактеристике и преглед разних типова млинова као карактеристичних машина у области прераде житарица, машине у кондиторској индустрији, преглед карактеристичних типова машина за различите врсте кондиторских производа, њихови принципи рада и техничке карактеристике, транспортни системи у кондитерској индустрији, повезивање појединачних машина у технолошку целину за производњу оговарајућег кондиторског производа, аутоматске линије за производњу тврдог кекса и крекера, карактеристике машина за припрему теста, обраду теста и добијање завршних тестаних форми машине за прераду воћа и поврћа, машине за прераду млека, машине за прераду меса

садржај практичне наставе

Aудиторне вежбе које обухватају упознавање са основним техничким и технолошким карактеристикама типичних представника прехрамбених машина за прераду житарица (млинови и сита),машина у пекарској индустрији( мешалице, делилице, ферментационе коморе,обликачице),машина у кондиторској индустрији (машине за ламинирање, глачање, обликовање, резање), машина за прераду воћа и поврћа, машина за прераду млека и машина за прераду меса. Израда пројекта који обухвата дефинисање пројектног задатка, потребне прорачуне и израду документације склопова или комплетних уређаја.

услов похађања

Нема посебних услова за похађање предмета Прехрамбене машине

ресурси

Д.Петровић,Р.Андрејевић; Прехрамбене машине, Скрипта у припреми. За успешно савладавање предмета неопходно је коришћење упутства за израду пројеката, handout-a, Ineternet ресурса и видео записа

фонд часова

укупан фонд часова: 75

активна настава (теоријска)

ново градиво: 20
разрада и примери (рекапитулација): 10

активна настава (практична)

аудиторне вежбе: 8
лабораторијске вежбе: 0
рачунски задаци: 0
семинарски рад: 0
пројекат: 20
консултације: 2
дискусија/радионица: 0
студијски истраживачки рад: 0

провера знања

преглед и оцена рачунских задатака: 0
преглед и оцена лабораторијских извештаја: 0
преглед и оцена семинарских радова: 0
преглед и оцена пројекта: 6
колоквијум са оцењивањем: 4
тест са оцењивањем: 0
завршни испит: 5

провера знања (укупно 100 поена)

активност у току предавања: 10
тест/колоквијум: 20
лабораторијска вежбања: 0
рачунски задаци: 0
семинарски рад: 0
пројекат: 40
завршни испит: 30
услов за излазак на испит (потребан број поена): 44

литература